06 - 22233423
tuinieren aan zee

Tuinieren aan zee

“Tuinieren kun je hier vergeten, dus bespaar je de moeite”. Dit goedbedoelde advies hoorden wij veelvuldig toen wij in 2009 in Petten een grote tuin aanlegden. Een paradijselijke plek voor een heel kritische opdrachtgever; wijzelf met onze groene vingers en ambitieuze tuinplannen. De locatie? Een perceel van ruim 1.500 m2 met een schrale zandbodem op 250 m. van de zilte zee en tegen het Pettemerbos aan gelegen. Tja, er stond ons dus maar één ding te doen: bewijzen dat ook op deze plek een geweldig mooie tuin kan floreren. De Zeeuwen lukt het immers ook. Hoewel de tuinen daar over een troef beschikken die wij moeten ontberen: vruchtbare kleigrond.

We zijn inmiddels 5 jaar verder en aan het Korfwater in Petten is een prachtige tuin ontstaan. Niet zonder slag of stoot; er zijn een aantal vrachtwagenladingen met vruchtbare tuinaarde, mest en compost voor nodig geweest. Want op een schrale bodem groeit weinig anders dan de (overigens zeer aantrekkelijke) duinroos.

Daarna zijn windbuffers gecreëerd en beplanting die tegen een (wind)stootje kan zorgvuldig geselecteerd. En, het blijkt al met al nog een flink assortiment te zijn dat zich hier thuis voelt: Taxus baccata, Rode Kornoelje, Olijfwilgen, Vlinderstruiken, Hortensia Annabelle, Bamboe, Siergrassen, Buxus, Seringen en Spiraea zijn hier probleemloos gedijende en fors uitdijende  heesters.  Daarnaast zorgen o.a. Rozen, Kattenkruid, Wintergroene Geraniums, Lavatera, Verbena, Persicaria en Kaukasische Vergeet-mij-niet voor een fraai kleurpallet gedurende het hele seizoen.

Het enige wat hier een echte uitdaging blijkt, is het houden van een collectie onaangevreten Hosta’s. Tot dusver geef ik dit voornemen rond de langste dag op. Dan hebben de slakken gewonnen…

Rosali Twisk-Meijer

Bamboe, Buxus, duinroos, Hortensia Annabelle, kattenkruid, kust, Lavatera, Olijfwilg, Persicaria, Rode Kornoelje, schrale bodem, Seringen, Siergras, Spiraea, Taxus Baccata, Verbena, Vlinderstruik, zandbodem, zee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Contact


Telefoon: 06 22233423
E-mail: peter@twisk-limmen.nl
BTW nummer: NL001344579B97
KvK nummer: 67007147

Webdesign: Studio-Vici